Speedway, wat voor jou?

Speedway is een tak van de baansporten. Baansport is een verzamelnaam voor verschillende takken van motorsport, met als overeenkomst dat dit soort wedstrijden op een ovale baan wordt verreden. Het gezamenlijke begrip 'baansport' omvat de disciplines: grasbaanraces, speedway, langbaanraces, zandbaanraces, ijsspeedway en ijsraces.

Speedwaywedstrijden worden verreden op een ondergrond van gravel (sintels). Om zo hard mogelijk door de bochten van de ovalen baan te gaan, zet de rijder de machine dwars en geeft flink gas. Hierdoor "drift" de motor door de bocht. Met de linkervoet, voorzien van een stalen zool, houdt men de motor in balans. Snelheid minderen doet men door het gas dicht te draaien. Op speciaal voor het speedway geprepareerde machines rijdt men de wedstrijden.

Jeugdige rijders kunnen binnen de baansport al deelnemen vanaf 5 jaar. Ze starten dan in de 50cc klasse. Dit zijn in principe dezelfde motoren als in de motocross. Er zijn wel verschillen, zo mag er bijvoorbeeld geen voorrem worden gebruikt. Verdere klassenindeling vindt plaats op grond van cilinderinhoud en leeftijd van de rijder.

Sport ABC!

Wil jij weten wat een sport nou precies inhoudt voordat je je aanmeldt voor een activiteit? In het sport ABC worden ze allemaal uitgelegd!

Zoek op alfabet

Of bekijk het Overzicht

Nog geen keuze kunnen maken?
Doe de sportkeuzewijzer.nl

Vul jouw sportwensen in en ontvang een bericht wanneer je sportwens wordt georganiseerd .

Bekijk filmpjes

Grasbaan