Kick off JOGG Maassluis

Sportieve kick-off JOGG Maassluis

 

Op donderdag 10 maart vond de sportieve kick-off plaats van JOGG Maassluis op basisschool De Parasol. Leerlingen van groep 5, 6 en 7 renden The Daily Mile, een route van 1,6 kilometer rond hun school. Wethouders Corine Bronsveld en Sjef Evers waren erbij om de kinderen aan te moedigen.

 

Gezonde jeugd en gezonde toekomst

De JOGG-aanpak staat voor een gezonde jeugd en een gezonde toekomst. Door samen te werken met onder andere scholen, kinderopvang, verenigingen, buurtsport, welzijnswerk, consultatiebureau en supermarkten, willen we met JOGG een gezondere omgeving creëren voor de jeugd. Denk hierbij aan vers fruit eten op school, gezonde sportkantines, meer buitenspelen en sporten of een gewoonte maken van water drinken. Ook ouders en kinderen worden hierbij betrokken, zodat de activiteiten en veranderingen goed aansluiten bij hun wensen en behoeftes. Janneke Marcus is als JOGG-regisseur werkzaam bij E25 en ziet veel kansen om samen met Maassluise organisaties de jeugd vaker te laten kiezen voor een gezonder alternatief. Janneke: “Het is heel belangrijk dat we hiermee aan de slag gaan, aangezien maar liefst 1 op de 5 kinderen in Maassluis last heeft van overgewicht. Door preventief aan de slag te gaan, hopen we het tij te keren”.

 

Beste start

Sjef Evers: “Ieder kind verdient de beste start. Dat is een van de speerpunten uit het coalitieakkoord. En met deze lokale, integrale aanpak maken we samen de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder.” Corine Bronsveld vult aan: “En dat is belangrijk, want in een gezondere omgeving gaan kinderen zich fijner voelen. Daar dragen wij graag aan bij.”

 

The Daily Mile

Het is niet voor niets dat de kick-off werd gehouden op SBO De Parasol. Deze school was meteen enthousiast over The Daily Mile en gaat ook na de kick-off met de klas meerdere malen per week om de school rennen. Daarnaast hebben ook basisscholen Het Balkon en De Westhoek aangegeven structureel aan de slag te gaan met The Daily Mile.

 

The Daily Mile is een methode om kinderen meer en vaker te laten bewegen. Het idee is dat basisschoolklassen minimaal 3 keer per week, en bij voorkeur elke dag, 15 min rennen, ieder op zijn/haar eigen tempo. In dat kwartier leggen de kinderen gemiddeld 1,6 km af, dus 1 mijl. Dit laatste is geen doel op zich. Het gaat erom dat elk kind zichzelf uitdaagt, de conditie merkbaar verbetert en dat de kinderen steeds meer rondjes om de school kunnen rennen binnen die 15 minuten. Daarnaast kunnen de leerlingen door regelmatig te rennen hun energie kwijt tussen de lessen door, wat ook hun concentratie tijdens de lessen ten goede komt. The Daily Mile is de eerste actie in Maassluis vanuit de JOGG-aanpak.